Haluatko tehdä yhteistyötä? Ota yhteyttä

Suositut postaukset

Kategoriat

Edit Template

Miten selvitä erosta?

Ero on yksi ihmisen hankalimmista tapahtumista elämässä. Lähes jokainen eroaa joskus. Miten selvitä erosta ja millä keinoilla erotuskaa voi helpottaa?

Eron käsittely on monimutkainen ja usein tuskallinen prosessi, joka vaikuttaa meihin syvällisesti. Ero voi olla kuin merelle joutuminen ilman karttaa tai kompassia. Tunteet voivat vaihdella hämmennyksestä ja surusta vihaan ja pettymykseen, ja niiden hallitseminen voi tuntua mahdottomalta tehtävältä. Saatat kysyä itseltäsi, miten voit selvitä erosta ja jatkaa eteenpäin. Tai pääsetkö erosta koskaan yli?

On tärkeää ymmärtää, että ero ei ole aina merkki epäonnistumisesta. Ihmissuhteet ovat monimutkaisia, ja ne voivat päättyä eri syistä, jotka eivät aina ole meidän hallittavissamme. Jokaisella erolla on oma tarinansa, ja jokainen tarina on ainutlaatuinen. Se, miten käsittelemme eroa ja selviämme siitä, voi määrittää suuresti tulevaisuutemme ja hyvinvointimme. Eron myötä omia odotuksia joutuu kuitenkin tarkastelemaan uudelleen ja monista haaveista tulee luopua. Mutta tilalle voi tulla uutta.

Voiko erosta selviytyä?

Erosta selviäminen ei ole helppoa eikä mukavaa, mutta usko minua: et ole ensimmäinen etkä viimeinen, joka eroaa. Tulet selviämään, koska sinä olet tärkeä. Erosta voi selviytyä ja siitä selviytyykin.

Vaikka ero voi tuoda mukanaan paljon haasteita, se voi myös tarjota mahdollisuuden kasvuun ja uuden alun rakentamiseen. Eroprosessin vaiheet ovat moninaisia, ja niiden läpikäyminen vaatii aikaa ja ponnisteluja. Ajan kanssa asiat paranevat, mutta se vaatii sinulta asiaan panostamista ja aidosti asiaan syventymistä. Erosurun kanssa joutuu kestämään ja suru voi kestää pitkäänkin. Erosuru kestää yksilöllisen ajan, mutta tärkeintä on ottaa riittävästi aikaa surun käsittelyyn ja tehdä töitä oman hyvinvoinnin eteen.

Miten selvitä erosta? Entä miten selvitä erosta pitkän suhteen jälkeen? Tämä artikkeli tarjoaa sinulle työkaluja, neuvoja ja tukea, jota tarvitset voittaaksesi eron aiheuttamat haasteet ja rakentaaksesi onnellisemman ja tyydyttävämmän tulevaisuuden. Älä epäröi ottaa ensimmäistä askelta kohti selviytymistä ja kasvua.

Tämän artikkelin lisäksi voit lukea parisuhteisiin liittyviä tekstejä suhteet-osiosta!

Miksi erosta selviytyminen on tärkeää?

Miten selviytyä erosta? woman in black tank top sitting on concrete floor
Erosta selviäminen ei ole helppoa, mutta se on tärkeää tulevaisuuttasi ajatellen. Kuvituskuva/Instant Images

Erosta selviytyminen on tuskallinen ja voimaa vaativa elämänvaihe, joka saattaa tuntua ylittämättömältä vuoristolta. Mount Everestinkin yli olisi helpompi vaeltaa, kuin käsitellä eroa. Eroprosessi onkin eräänlainen matka, joka vaatii rohkeutta, itsetutkiskelua ja päättäväisyyttä. Mutta miksi erosta selviytyminen on niin tärkeää?

Erosta selviytyminen on erittäin tärkeää oman henkisen ja emotionaalisen hyvinvoinnin takia. Ero tuo mukanaan monenlaisia tunteita, joita on vaikea sivuuttaa tai tukahduttaa. Moni meistä kuitenkin sortuu yrittämään. Suru, viha, pettymys ja hämmennys voivat olla osa eroprosessia, ja ne vaativat käsittelyä. Jos emme ota aikaa ja vaivaa näiden tunteiden käsittelyyn, ne voivat jäädä vaivaamaan pitkäksi aikaa ja vaikuttaa negatiivisesti henkiseen hyvinvointiin. Jos hautaat tunteesi, ne voivat tulla tuhatkertaisena takaisin muutaman vuoden päästä. Kaikki tunteet ovat sallittuja, kunhan tunteet eivät satuta muita ihmisiä.

Ero voi olla myös uusi mahdollisuus kokea ja oppia uutta. Erosta selviytyminen tarjoaa mahdollisuuden itsetuntemuksen ja henkilökohtaisen kasvun lisäämiseen. Eron myötä joudumme usein tarkastelemaan itseämme ja omia tarpeitamme syvemmin. Se voi auttaa meitä ymmärtämään, mitkä asiat ovat meille elämässä tärkeitä, ja antaa mahdollisuuden asettaa uusia tavoitteita ja arvoja. Tämä prosessi voi johtaa vahvempaan itsetuntoon ja itsevarmuuteen, ja voi auttaa meitä löytämään uusia mahdollisuuksia ja intohimoja elämäämme.

Moni on saattanut parisuhteessa laiminlyödä itsensä täysin. Kenties oma ulkonäkö on rapistunut, ehkä harrastukset tai kaverit ovat jääneet, ehkä et ole koskaan saanut lukea sitä kirjaa, jonka olisit halunnut. Kun parisuhde päättyy, on enemmän aikaa tutkia itseä ja jahdata niitä unelmia tai tavoitteita, jotka olivat ehkä jääneet taka-alalle parisuhteen aikana. Kukaan ei enää estä sinua ja oikeastaan paras tapa päästä eron yli on “vaihtaa” rakkauden kohde kumppanista itseesi.

Ero voi opettaa uutta ja vahvistaa

Erosta selviytyminen voi vaikuttaa myös suuresti ihmissuhteisiimme. Uusi tilanne voi opettaa tärkeitä asioita vuorovaikutuksesta, empatiasta ja konfliktien ratkaisemisesta. Itsetutkiskelun kautta voit oppia erinäisiä asioita omista haitallisista toimintamalleista ja ero voi auttaa meitä tulemaan paremmiksi kumppaneiksi tulevaisuudessa ja ylläpitämään terveitä suhteita muihin ihmisiin. Tämä vaatii kuitenkin itsetutkiskelua ja sen hyväksymistä, että itsekään ei ole ollut täydellinen.

Erosta selviytyminen ei ole helppo tehtävä, mutta se on tärkeä askel kohti henkilökohtaista kasvua, tyydyttävämpää elämää ja terveempiä ihmissuhteita. Eroprosessi on kivulias mutta palkitseva matka, joka vaatii voimia ja rohkeutta. Joten älä epäröi ottaa ensimmäistä askelta kohti erosta selviytymistä, sillä matkasi voi olla täynnä mahdollisuuksia ja uusia alkuja.

Miten selvitä erosta – tunteiden hallinta on tärkeässä roolissa

a couple of people standing next to each other
Tunteiden hallitseminen eron jälkeen on hankalaa, mutta palkitsevaa.

Eron jälkeen on selvää, että tunteita on paljon. Yhdeksän ihmistä kymmenestä tekee saman virheen eron jälkeen: purkaa tunteitaan eksäänsä. Syyllistää eksää, kertoo hänen pilanneen elämän, kertoo miten paska ihminen eksä on. Siitä ei seuraa yksinkertaisesti mitään hyvää ja tunteiden hallinta erotilanteessa auttaa sekä itseä että muita merkittävästi.

Tunteiden hallinta on avainasemassa erosta selviytymisessä. On tärkeää ymmärtää, että erilaiset tunteet, olivatpa ne sitten surua, vihaa, pettymystä tai hämmennystä, ovat täysin normaaleja ja luonnollisia reaktioita elämänmuutokseen. Tunteiden kieltäminen tai tukahduttaminen ei auta pitkällä aikavälillä.

Tunteiden hallinta alkaa tietoisuudesta omista tuntemuksista. Anna itsellesi lupa tuntea ja ilmaista kaikki pinnalle nousevat tunteet. Älä rankaise itseäsi siitä, että tunnet tietyllä tavalla. Sen sijaan pyri olemaan myötätuntoinen itsellesi. Tunteiden hyväksyminen ja niiden ilmaiseminen ovat tärkeitä askelia kohti paranemista. Mitä enemmän tulet tietoiseksi tunteistasi, sitä paremmin voit niitä alitajuntaisesti käsitellä.

Tunnista tunteesi ja hallitse ne

Keskeinen osa tunteiden hallintaa on oppia tunnistamaan, milloin ja miten tunteet voimistuvat. Voit huomata, että tietyt tilanteet, muistot tai ihmiset laukaisevat voimakkaita tunteita. Kun tunnistat nämä laukaisijat, voit valmistautua niihin paremmin ja kehittää strategioita niiden käsittelemiseksi. Moni saattaa esimerkiksi vilkuilla eksänsä sosiaalisen median profiileja vähän väliä (jotkut jopa tunnin välein) ja triggeröityä suunnilleen kaikesta, mitä näkee.

Vaikka on tärkeää antaa tilaa tunteille, on myös tärkeää oppia hallitsemaan niitä rakentavalla tavalla. Tämä voi tarkoittaa erilaisia asioita eri ihmisille. Jotkut saattavat löytää helpotusta kirjoittamisesta päiväkirjaan, taiteesta tai liikunnasta, kun taas toiset saattavat hyötyä terapeuttisista keskusteluista tai rentoutumisharjoituksista. Oma neuvoni on pitää eron jälkeen 30 päivän tauko kokonaan eksästä, lopettaa seuraaminen somessa ja jättää vastaamatta viesteihin. Voidaan puhua eräänlaisesta “vieroitushoidosta”. Usko pois, se kannattaa.

Lisäksi voit oppia konfliktinratkaisutaitoja ja vuorovaikutustaitoja, jotka auttavat sinua käsittelemään tunteitasi suhteessa muihin ihmisiin, erityisesti ex-kumppaniisi ja lapsiin, jos niitä on. Tämä voi auttaa vähentämään konflikteja ja luomaan terveitä rajoja, mikä on olennaista erosta selviytymisessä. Vuorovaikutustaitojen palautus vaatii kuitenkin kehon ja mielen puhdistuskuurin, joten on parempi pitää 30 päivän tauko ennen, kuin lähtee harkitsemaankaan minkäänlaisen ihmissuhteen luomista entiseen kumppaniin.

Tilanteessa, jossa teillä on lapsia, suosittelen sopimaan yhdessä säännöistä – ainoastaan lapsiin liittyvää keskustelua, ei yhteistä aikaa enempää, kuin lapsen takia on pakko. Se on pitkällä tähtäimellä lapsenkin etu ja auttaa selkiyttämään vanhempien ajattelua.

Tunteiden hallinta on jatkuva prosessi, ja se vaatii harjoittelua ja itsetutkiskelua. Muista kuitenkin, että se on tärkeä osa erosta toipumista. Antamalla tilaa tunteille, oppimalla tunnistamaan niiden laukaisijat ja kehittämällä hallintakeinoja voit vähitellen siirtyä kohti paranemista ja kasvua eron jälkeen. Älä pelkää pyytää apua ja tukea tarvittaessa, sillä moni meistä tarvitsee vertaistukea ja ammattiapua tunteiden hallinnassa.

Erosta toipuminen on mahdollista, mutta vaatii vaivaa

Erosta toipuminen ei ole missään nimessä helppoa. Kun olet kokenut eron ja käsittänyt tunteesi, on aika kääntää katse tulevaisuuteen ja alkaa rakentaa uutta elämää. Uuden alun rakentaminen voi olla innostava, mutta samalla myös pelottava vaihe. Se edellyttää rohkeutta, avoimuutta uusille mahdollisuuksille ja halua muutokseen. Tämä on vaihe, jossa voit päättää, millaiseksi haluat tulevaisuutesi muotoutuvan.

(Tai vaihtoehtoisesti voit jäädä vellomaan katkeruudessa ja ruikuttaa eksäsi perään vielä kymmenen vuoden päästä. En suosittele kenellekään!)

Yksi tärkeimmistä asioista uuden alun rakentamisessa on itsetuntemus. Olet ehkä oppinut paljon itsestäsi eroprosessin aikana, ja voit hyödyntää tätä tietoa rakentaessasi uutta elämää. Kysy itseltäsi ainakin seuraavat asiat:

 • mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä?
 • mitkä ovat intohimosi ja unelmasi?

Saatat huomata, että eron myötä sinulla on mahdollisuus tavoitella asioita, joita olet aina halunnut, mutta joita et aiemmin ole uskaltanut toteuttaa.

Uuden alun rakentaminen voi myös tarkoittaa uusien ihmissuhteiden luomista. Ystävät, perhe ja tuki verkostosi ovat tärkeitä voimavaroja tässä vaiheessa. Voit myös harkita mahdollisuutta uuteen romanttiseen suhteeseen, mutta ole varovainen ja anna itsellesi aikaa toipua erosta ennen kuin ryhdyt uuteen suhteeseen.

Muista, että uuden alun rakentaminen ei tarkoita menneisyyden unohtamista. Voit oppia arvokkaita läksyjä menneistä kokemuksista ja hyödyntää niitä tulevaisuuden suunnittelussa. Ero voi antaa sinulle mahdollisuuden kasvaa vahvemmaksi ja viisaammaksi ihmiseksi.

Tärkeintä uuden alun rakentamisessa on antaa itsellesi lupa olla avoin uusille mahdollisuuksille ja olla lempeä itsellesi, jos et heti saavuta kaikkea, mitä toivot. Eron jälkeen on monia haasteita ja ilon hetkiä, mutta muista, että voit rakentaa uuden ja tyydyttävän elämän, joka heijastaa sinua ja toiveitasi. Se voi olla mahdollisuus löytää uusi sinä, ja luoda tulevaisuus, joka on täynnä toivoa ja iloa.

Miten selvitä erosta? 7 kohdan lista erosta toipumiseen

Kiitos jos jaksoit lukea tähän asti. Lopuksi haluan tiivistää olennaisen kirjoittamalla 7 kohdan listan erosta toipumiseen:

Tässä on 7 keinoa erosta toipumiseen:

 1. Tunteiden käsittely: Anna itsellesi lupa tuntea surua, vihaa ja muita tunteita. Käsittele niitä terveellisellä tavalla, kuten puhumalla ystävien kanssa tai kirjoittamalla päiväkirjaa.
 2. Vertaistuki: Eron kokeneet ystävät tai tukiryhmät voivat tarjota arvokasta tukea ja ymmärrystä. Jakamalla kokemuksia muiden kanssa voit oppia uusia selviytymiskeinoja.
 3. Ammattiapu: Harkitse mahdollisuutta keskustella ammattilaisen kanssa, kuten terapeutin tai psykologin, joka voi auttaa sinua käsittelemään tunteitasi ja tarjoamaan neuvoja erosta selviytymiseen.
 4. Itsehoito: Huolehdi itsestäsi fyysisesti ja henkisesti. Liikunta, terveellinen ruokavalio ja riittävä uni voivat auttaa sinua tuntemaan olosi paremmaksi.
 5. Uusien harrastusten kokeileminen: Ero voi olla mahdollisuus kokeilla uusia asioita ja intohimoja. Keskity omiin kiinnostuksen kohteisiisi ja etsi iloa uusista aktiviteeteista.
 6. Tulevaisuuden suunnittelu: Aseta itsellesi tavoitteita ja visioi tulevaisuuttasi. Suunnittele, mitä haluat saavuttaa ja mitä asioita haluat elämääsi.
 7. Anteeksianto: Yksi vaikeimmista mutta vapauttavimmista asioista on antaa anteeksi, niin itsellesi kuin entiselle kumppanillesi. Anteeksianto auttaa vapauttamaan sinut menneisyyden taakoista ja antaa tilaa uudelle alulle.

Näiden keinojen avulla voit vähitellen toipua erosta ja rakentaa uutta elämää, joka on täynnä toivoa ja mahdollisuuksia. Toivottavasti sait vastauksen kysymykseen “Miten selvitä erosta?”. Jos et, niin seuraa suhteiden osastoa. Tulen päivittämään lisää vinkkejä erosta toipumiseen!

Vastaa

 • Kaikki
 • Blog
 • Copywriting
 • Hakukoneoptimointi
 • Ilmiöt
 • Johtaminen
 • markkinointi
 • Sanen päiväkirja
 • Suhteet
 • Teknologia
 • TV-sarjat
 • Työelämä
 • Työnhaku
 • Urheilu
 • Viihde

About

Kun tiedätte, niin tiedätte. Vapaamuotoinen sivusto, jossa ette tule näkemään politiikkaa.

© 2023 Sanekoo.fi. Kaikki oikeudet pidätetään. 

Tietosuojaseloste.

%d bloggaajaa tykkää tästä: