Haluatko tehdä yhteistyötä? Ota yhteyttä

Suositut postaukset

Kategoriat

Edit Template

Jääkiekkoliiton tulee olla valmis yhteistyön päättämiseen SM-liigan kanssa

Kotimainen kiekkoväki sai paljon uutta puhuttavaa, kun Liiga kertoi avaavansa pääsarjan jälleen kauden 2023-2024 päätteeksi, ensin hakemuksille ja sitten liigakarsintoja varten. Todellinen tilanne tuli nopeasti ilmi, kun liigaosakkeen hinnaksi kerrottiin 3,6 miljoonaa tulevalle kaudelle ja sen jälkeen osakkeen hinta on 3,8 miljoonaa. Jääkiekkoliiton tulee tosissaan harkita yhteistyön päättämistä SM-liiga Oy:n kanssa, jos Liiga ei tosiasiallisesti muutu avoimeksi sarjaksi.

Liigaosakkeen summat ovat niin suuria, ettei esimerkiksi Jokerit tai TuTo tule sitä maksamaan. Kiekko-Espoon mahdollisen rahoittajan avustuksella toteutuva kabineettinousu voi olla viimeinen kerta, kun nykymallissa aidosti jokin joukkue nousee sarjaan.

Liiga ei tosiasiallisesti ole edelleenkään auki, vaikka päättäjien juhlapuheissa näin kovasti toitotettiin. Sarjasta ei voi pudota, jos kukaan ei halua tilalle.

Liigan tilanne on ollut surullinen viimeistään siitä asti, kun liigakarsinnat edellisen kerran poistettiin ja kun Jokerit poistui KHL-seikkailulle. Urheilullinen taso on pudonnut, kun liian moni seura kamppailee liian pienestä kotimaisesta laatupelaajien poolista. Taloudellisesti Liiga ei voi kamppailla esimerkiksi Ruotsin ja Sveitsin kanssa.

SM-Liiga Oy on päätöksillään suojellut omaa bisnestään, mutta samalla se on vahingoittanut valtavasti Suomi-kiekkoa.

Liigan takana Mestis on pudonnut tasoltaan kauas taakse ja ennen Jokerien paluuta juuri kukaan ei edes tiennyt, mitkä joukkueet sitä nykyään pelaavat. Sen verran moni seura oli vaihtanut tasoa ja toisaalta, sarja polki pitkään paikallaan. Tuote ei ole enää kiinnostava ja tasokin on liian kaukana Liigasta.

Jokerit on tuonut väliaikaisen piristysruiskeen Mestikseen, mutta kun todellinen mahdollisuus nousuun on olematon, tulee tuokin piristysruiske katoamaan. Jokerit ei enää ensi kaudella vedä tupia täyteen, jos joukkue on täynnä nuoria ja tuntemattomia pelaajia. Kansa haluaa kuitenkin aitoa kilpailua, aitoja tähtiä.

Lue myös: Kaapo Kakosta ei tule koskaan NHL-supertähteä

Jääkiekkoliiton tulisi harkita radikaaleja ratkaisuja

Seurojen omistama Liiga operoi Suomessa SM-sarjan statuksella. Todellisuudessa sarja on suljettu, pienen herrakerhon piiri, jossa suojellaan omia. Liigaa on vaadittu jääkiekkoyhteisön toimesta jo pitkään muuttumaan ja tuomaan urheilullisuuden takaisin. Se toimii esimerkiksi Ruotsissa, jossa on kaksi oikein elinvoimaista ja kilpailukykyistä sarjatasoa.

Muutokset ovat aina pysähtyneet rahaan tai oikeammin pelkoon rahan menettämisestä. Liiga on bisnestä ja sarjasta putoaminen tulisi romahduttamaan tulot. Silloin sarjaa on pelattu ennemmin suljettuna ja pahimmillaan jo joulun aikaan joku tai jotkut joukkueet luovuttavat täysin ja myyvät parhaat pelaajansa pois. Kun ei ole putoamispeikkoa, ei ole motivaatiota.

SM-Liiga Oy:n ja Jääkiekkoliiton välinen sopimus päättyy kauden 2023-2024 päätteeksi. Uuden sopimuksen osalta Jääkiekkoliitto aikoo vaatia todennäköisesti avoimempaa sarjajärjestelmää. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, rahalla saa nämäkin aikomukset pois ja meno jatkuu samana.

Jos oikeasti kiekkoyhteisön tahtoa kuunnellaan, niin Suomen jääkiekkoilun pääsarjasta tulisi tehdä avoin sarja. Liiga ei siihen välttämättä hyvällä suostu eikä välttämättä alenna osakkeiden hintaa tai tee sarjasta välttämättä avointa.

Silloin voi olla aika radikaaleille ratkaisuille. Jääkiekon SM-sarja voi olla avoin ja kilpailullinen, mutta sen ei tarvitse olla Liiga Oy:n hallinnoima. SM-statuksen voisi halutessaan antaa joko jo olemassa olevalle sarjalle (käytännössä Mestis) tai uudelle sarjalle, joka pitäisi perustaa varsin nopealla aikataululla.

Jääkiekkohistoria tuntee jo aiemmin vastaavia sarjoja, kun esimerkiksi Pohjois-Amerikassa oli 1960- ja 1970-luvun aikana valtava kamppailu WHA:n ja NHL:n välillä. Osaltaan tässäkin oli kyseessä bisnes ja urheilu ja kamppailu oli kovaa. Jalkapallokin tuntee muutamia vastaavia viritelmiä, tuoreimpana ajatus uuden ja paremman “Mestarien liigan” perustamisesta. Siitä lisää esimerkiksi tässä kirjassa.

Lue myös: Video: Mikko Rantanen jälleen hirmuvireessä – katso tehokimara New York Islandersia vastaan

Mitä kävisi, jos SM-Liiga ei olisi enää SM-sarja?

SM-Liiga Oy:n hallinnoima Liiga voisi menettää statuksensa, mutta välttämättä se ei menettäisi heti seuraajia tai seuroja. Joka tapauksessa SM-arvon riistäminen olisi yksi askel kohti tilannetta, jossa Liigan olisi pakko kehittää arvojaan tai seurojen harkita, haluavatko he jatkaa siinä pelaamista.

Jos uusi sarja syntyisi, olisi mahdollista, että jokin seura lähtisi heti alkuun. Kuvitelkaa, millainen mahdollisuus esimerkiksi Sportille tai SaiPalle olisi imagollisesti pelata Suomen mestaruudesta ensi kaudella? Jos uusi SM-sarja olisi esimerkiksi Mestis, se varmasti avattaisiin mukaan haluaville pian ex-liigajoukkueille ja sarjajärjestelmää voitaisiin varmasti rukata siirtymäajaksi useaan otteeseen.

Ja kun Tapparan, HIFK:n ja Kärppien kaltaiset suurseurat eivät mahdollisesti saisi Liigaa avaamaan oviaan taloudellisia tappioita pelkäävien pikkuseurojen takia, myös houkutus niiden siirrolle uuteen SM-sarjaan voisi kasvaa. Nyt Liigasta lähteminen ei vaadi oligarkkien tukemista idässä, vaan mahdollisuus on pelata kotikulmilla.

Uuden SM-sarjan perustaminen tai SM-tittelin riistäminen on radikaali ajatus, mutta varsin houkutteleva vaihtoehto nykytilanteessa. Liigaa ei kiinnosta kiekkoyhteisö tai jääkiekon hyvinvointi, vaan oma etu.

Ehkä ajatus ei sittenkään ole niin radikaali. Jos nykytilanne eli urheilullisuuden vastustaminen jatkuu, on uusi sarja erittäin houkutteleva vaihtoehto.

Itse ainakin katsoisin uutta sarjaa innolla. Putoaminen ja mestaruus ovat mahdollisia ja koko kausi on jännittävä.

Vastaa

 • Kaikki
 • Blog
 • Copywriting
 • Hakukoneoptimointi
 • Ilmiöt
 • Johtaminen
 • markkinointi
 • Sanen päiväkirja
 • Suhteet
 • Teknologia
 • TV-sarjat
 • Työelämä
 • Työnhaku
 • Urheilu
 • Viihde

About

Kun tiedätte, niin tiedätte. Vapaamuotoinen sivusto, jossa ette tule näkemään politiikkaa.

© 2023 Sanekoo.fi. Kaikki oikeudet pidätetään. 

Tietosuojaseloste.

%d bloggaajaa tykkää tästä: