Haluatko tehdä yhteistyötä? Ota yhteyttä

Suositut postaukset

Kategoriat

Edit Template

Mitä tarkoittaa avoin suhde ja miten se toimii?

Mitä tarkoittaa avoin suhde ja miten se toimii? Avoimessa suhteessa kumppanit sopivat yhdessä siitä, että heillä on mahdollisuus olla romanttisessa tai seksuaalisessa suhteessa myös muiden ihmisten kanssa.

Avoimen suhteen käsite on viime vuosina tullut yhä enemmän esille keskusteluissa ja mediassa. Mutta mitä avoin suhde oikeastaan tarkoittaa? Ja miten se toimii käytännössä?

Tässä artikkelissa selvennän avoimen suhteen peruskäsitteet ja annan vinkkejä avoimen suhteen toimintaan käytännössä. Asiantuntijuuttani alleviivanne fakta, että olen itse ollut avoimessa suhteessa ja kokenut sen onnistumiset ja epäonnistumiset. Näitä asioita ruodittiin julkisestikin.

Mikä on avoin suhde?

Avoimessa suhteessa kaksi tai useampi yksilöä sopii tietoisesti, että heillä on lupa kokea romanttisia tai seksuaalisia suhteita muiden ihmisten kanssa. Tämä perusperiaate erottaa avoimen suhteen monogamiasta, jossa kahden ihmisen odotetaan sitoutuvan yksinomaan toisiinsa. Avoimet suhteet voivat saada monia eri muotoja, ja niissä voi olla erilaisia sääntöjä ja rajoituksia, jotka on sovittu kaikkien osapuolten kesken.

Omalla kohdallani avoin suhde tarkoitti sitä, että minulla oli ihan samanlainen aito ja oikea parisuhde, kuin muillakin. Pettämisen rajat olivat vain kauempana.

Avoimessa suhteessa koetaan yhtä lailla ongelmia arjen yhteensovituksessa ja mustasukkaisuudessa, kuin muissakin suhteissa. Avoin suhde ei ole eri asia kuin parisuhde, vaan se on parisuhde, jossa on kenties enemmän vapauksia olla, kuin perinteisessä, suljetussa suhteessa.

Avoin suhde voi olla myös parisuhde, jossa toisella on lupa käydä vieraissa ja toisella ei. Avoimessa suhteessa voi olla myös lupa rakastua, jolloin suhde voi olla enemmän polyamoriaa, kuin “pelkkä” avoin suhde.

Kommunikaatio on (avoimen) suhteen onnistumisen avain

two men talking while sitting on bench

Avoimissa suhteissa korostuu avoin ja rehellinen kommunikaatio. Tämä on avaintekijä, joka auttaa suhteessa olevia ihmisiä ymmärtämään toistensa tarpeita, pelkoja ja odotuksia. Ilman rehellistä vuorovaikutusta avoimissa suhteissa voi syntyä ongelmia, erityisesti mustasukkaisuuden ja epävarmuuden muodossa.

On tärkeää ymmärtää, että avoimet suhteet eivät ole kaikille sopivia, ja ne vaativat kypsyyttä ja avointa mieltä kaikilta osapuolilta. Ihmiset hakevat avoimia suhteita eri syistä; joku saattaa etsiä lisää vapautta ja seikkailua, kun taas toinen haluaa syventää henkilökohtaista kasvuaan ja ymmärtää paremmin omia tunteitaan ja tarpeitaan.

Avoimet suhteet eivät ole parempia tai huonompia kuin perinteiset suhteet, mutta ne ovat erilaisia. Niiden onnistuminen edellyttää kumppaneilta rehellisyyttä, luottamusta ja kykyä käsitellä monimutkaisia tunteita. Tulevaisuudessa avoimien suhteiden ymmärtäminen ja hyväksyminen saattavat kasvaa yhä enemmän, kun yhteiskunta ja ihmissuhteiden käsitykset jatkavat muuttumistaan.

Käytännössa avoimessa suhteessa muiden kanssa oleminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kumppanit voivat harrastaa seksiä muiden ihmisten kanssa tai he voivat olla romanttisessa suhteessa toisten ihmisten kanssa samanaikaisesti. Avoimessa suhteessa vieraissakäynti ei ole keneltäkään osapuolelta pois. 

Miten avoin suhde toimii?

Avoimen suhteen toimivuus perustuu avoimuuteen, rehellisyyteen ja kommunikaatioon. Kumppanit keskustelevat avoimesti toiveistaan, rajoistaan ja odotuksistaan. He sopivat yhdessä pelisäännöistä ja kommunikoivat jatkuvasti suhteen tilasta.

Avoimessa suhteessa on tärkeää, että molemmat osapuolet tuntevat olonsa turvalliseksi ja että he voivat luottaa toisiinsa. Kumppaneiden on myös tärkeää kunnioittaa toistensa rajoja ja tarpeita.

Avoimessa suhteessa on olemassa sääntöjä, mutta ne riippuvat täysin suhteessa olevista osapuolista. Osalle tunteet ovat kiellettyjä, osa ajautuu jopa polyamoriaan.

Omalta osaltani voin sanoa, että avoin suhde perustuu luottamukseen ja siihen, että rajoista ja tunteista puhutaan. Ei ole olemassa vääriä tunteita. Vieraissakäynti on olennainen osa toimivaa suhdetta ja se voi herättää tunteita, niin hyvässä kuin pahassa.

Itselleni avoin suhde tuntui luontaiselta suhdemuodolta heti alusta alkaen. Kaikki ihmisen luonteeseen kuuluvat halut muita kohtaan olivat yhtäkkiä sallittuja. Niitä ei tarvinnut hävetä, niitä ei tarvinnut salata. Asioista pystyi puhumaan ja haaveita sekä fantasioita toteuttamaan. Sillä on omalla kohdallani ollut valtavan positiivinen vaikutus parisuhteeseen, mutta myös omaan seksuaalisuuteen. En ole joutunut enää peittelemään sitä, mikä olen.

Miten toteuttaa avoin suhde?

Avoin suhde voi olla haastava toteuttaa, mutta se voi myös tarjota paljon vapautta ja iloa. Tässä muutamia vinkkejä avoimen suhteen toteutukseen. Näitä voi soveltaa omaan tilanteeseen sopiviksi tai ottaa pohjaksi keskustelulle, jos haluaa avata suhteen. 

 • Kommunikoi avoimesti ja rehellisesti kumppanisi kanssa. Kerro toiveistasi, pelkistä ja odotuksistasi.
 • Aseta selkeät rajat ja pelisäännöt. Pohdi yhdessä, mitkä asiat ovat sallittuja ja mitkä eivät.
 • Ole valmis muuttamaan ja tarkistamaan sääntöjä tarpeen mukaan. Ihmiset ja tilanteet muuttuvat, joten on tärkeää pitää keskustelu jatkuvana.
 • Kunnioittakaa toistenne rajoja ja tarpeita. Älä painosta kumppaniasi tekemään mitään, mistä hän ei ole mukava.
 • Pidä huolta omasta hyvinvoinnistasi. Avoimessa suhteessa on tärkeää huolehtia omista tarpeista ja tunteista, ei pelkästään toisen. Sama neuvo toimii muuten perinteisissäkin suhteissa!

Käytännön vinkkejä avoimeen suhteeseen

Käytännön vinkit avoimen suhteen ylläpitämiseen voivat olla hyödyllisiä, vaikka jokainen avoin suhde on yksilöllinen ja vaatii oman ainutlaatuisen lähestymistapansa. Avoimissa suhteissa on keskeistä avoin ja rehellinen kommunikaatio kaikkien osapuolten välillä. Tämä tarkoittaa, että kaikki kumppanit tuntevat olonsa turvalliseksi ja voivat ilmaista omat tarpeensa, odotuksensa ja huolensa. Säännölliset keskustelut voivat auttaa selventämään suhteen sääntöjä ja odotuksia. Samat tarpeet ja rajat on hyvä tehdä selväksi myös kolmansille osapuolille, jotta heidän tunteitaan ei loukata.

Avoimessa suhteessa – kuten parisuhteessa yleensä – on tärkeää asettaa selkeät rajat ja säännöt, jotka kaikki osapuolet hyväksyvät. Tämä voi koskea esimerkiksi sitä, kuinka usein muita ihmisiä voi tavata tai millaista seksuaalista suojautumista tulee käyttää. Nämä säännöt voivat muuttua ajan myötä, ja niiden päivittäminen vaatii jälleen avointa keskustelua.

On hyvä muistaa, että avoimissa suhteissa on tärkeää huomioida omat tunteet ja tarpeet. Mustasukkaisuus voi olla osa avointa suhdetta, mutta sen käsittely vaatii kypsyyttä ja empatiaa kaikilta osapuolilta. Tunne omat rajasi ja ole valmis puhumaan niistä kumppaneillesi.

Lisäksi on suositeltavaa luoda tukiverkosto, joka voi tarjota tukea avoimen suhteen ylläpitämisessä. Ystävät tai ammattilaiset voivat tarjota neuvoja ja kuuntelukorvaa, kun tarvitset keskustelukumppania suhteeseesi liittyvissä haasteissa.

Kaiken kaikkiaan avointen suhteiden ylläpitäminen vaatii paljon työtä ja sitoutumista. Ne eivät välttämättä sovi kaikille, mutta niille, jotka valitsevat tämän polun, avoin ja rakentava kommunikaatio, rehellisyys sekä tietoisuus omista tarpeista ja tunteista ovat avaintekijöitä onnellisen ja toimivan avoimen suhteen luomisessa. Avoin suhde voi olla toimiva vaihtoehto niille, jotka haluavat tutkia ja kokea monimuotoisuutta ihmissuhteissaan. On kuitenkin tärkeää, että avoimeen suhteeseen lähtevät kumppanit ovat valmiita sitoutumaan avoimuuteen, rehellisyyteen ja kommunikaatioon.

Lue lisää uutisia suhteista täältä! 

Vastaa

 • Kaikki
 • Blog
 • Copywriting
 • Hakukoneoptimointi
 • Ilmiöt
 • Johtaminen
 • markkinointi
 • Sanen päiväkirja
 • Suhteet
 • Teknologia
 • TV-sarjat
 • Työelämä
 • Työnhaku
 • Urheilu
 • Viihde

About

Kun tiedätte, niin tiedätte. Vapaamuotoinen sivusto, jossa ette tule näkemään politiikkaa.

© 2023 Sanekoo.fi. Kaikki oikeudet pidätetään. 

Tietosuojaseloste.

%d bloggaajaa tykkää tästä: